Nachtlenzen

Schoonmaken - Inzetten & Uithalen

's Nachts slapen met lenzen,
overdag scherp zien zonder bril of lenzen

De nachtlens is een van de innovaties op contactlensgebied. Dit type lens draagt u alleen ’s nachts, terwijl u slaapt. U heeft overdag geen last meer van droge ogen door de contactlenzen en ziet tot wel twee dagen lang scherp zonder bril of lenzen. Nachtlenzen veranderen namelijk via de traanfilm de vorm van uw hoornvlies en verscherpen zodoende het zicht. Deze lenzen zouden een optie voor u kunnen zijn als u bijziend bent en een sterkte tot -4 hebt, met een maximale cilinderafwijking van -1. Vraag ernaar bij een van onze medewerkers.

Zo werken nachtlenzen!

Nachtlenzen zet u in vlak voor u gaat slapen. Ze hebben geen direct contact met uw hoornvlies, maar drijven op een laagje traanvocht, ook wel ‘traanfilm’ genoemd. Dankzij de speciale vorm van de lens zorgt deze traanfilm ervoor, dat de voorkant van uw hoornvlies ietsje platter wordt. Als u 's morgens wakker wordt, doet u uw nachtlenzen uit en kunt u één tot twee dagen scherp zien. Wilt u, om welke reden dan ook, stoppen met het dragen van nachtlenzen? Geen probleem, uw ogen krijgen vanzelf weer hun oorspronkelijke vorm terug.

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?

Nachtlenzen zijn een uitkomst wanneer u een bril of lenzen nodig hebt, maar dat om wat voor reden dan ook liever niet overdag wilt. Nachtlenzen corrigeren uw ogen terwijl u slaapt, zodat u overdag zonder bril of lenzen het scherpste zicht hebt. Wennen hoeft in de meeste gevallen nauwelijks en veel nachtlensdragers kunnen na twee tot drie nachten de hele dag al goed zien. Zonder bril of lenzen. Vaak is het resultaat na één week lenzen dragen optimaal. Nachtlenzen zijn een ideaal alternatief voor:

Wilt u starten met nachtlenzen?

Maak een afspraak voor een lensscreening, bel 0341 25 26 64 of mail naar info@optiekvanveen.nl
Lensvloeistoffen

Uw nachtlenzen schoon in een handomdraai!

Ook nachtlenzen moeten steeds goed gereinigd worden voor het beste resultaat: door uw lenzen goed te verzorgen, gaan ze langer mee en kunt u op een comfortabele manier scherp blijven zien. Een goede vloeistof voorkomt irritatie aan de ogen en zorgt voor een optimale bevochtiging van uw ogen.

Voor nachtlenzen maakt u gewoon gebruik van een alles-in-één vloeistof voor vormvaste lenzen, zoals Menicare Plus. U gebruikt deze vloeistof voor het dagelijks reinigen, afspoelen, bewaren en inzetten van de lenzen. Daarnaast kunt u uw lenzen het beste tweewekelijks of maandelijks intensief schoonmaken met een reinigingsvloeistof als Progent. Hiermee worden snel en effectief alle hardnekkige vuildeeltjes van het lensoppervlak verwijderd.

Contactlens Totaalplan

Inzetten en uithalen van nachtlenzen

Het inzetten van uw nachtlenzen

Neem als u voor de eerste keer nachtlenzen inzet, rustig de tijd. Aangezien nachtlenzen een speciale binnenvorm hebben, is het belangrijk om bij het inzetten voldoende inzetvloeistof te gebruiken. De lenzen voelen dan direct prettiger aan.

 1. Was altijd eerst grondig uw handen met een milde zeep, spoel ze af en droog ze af met een pluisvrije handdoek voordat u uw lenzen aanraakt.
 2. Leg de lens met de bolle kant op de top van uw rechterwijsvinger (indien u linkshandig bent; op de top van uw linker wijsvinger).
 3. Doe een druppeltje inzetvloeistof op de binnenkant van de lens.
 4. Trek voorzichtig uw onderste ooglid, met uw rechter middelvinger, naar beneden. Zorg ervoor dat u uw middelvinger zo dicht mogelijk bij de wimperrand plaatst.
 5. Gebruik uw wijs-/middelvinger van uw andere hand om het bovenste ooglid omhoog te houden.
 6. Plaats de lens voorzichtig op uw oog, buig indien nodig iets voorover en kijk naar een vast punt voor u.
 7. Knipper een paar keer, als u alles goed ziet dan zit de lens op de goede plaats.
 8. Herhaal deze procedure voor de andere lens.
 9. Indien de contactlens per ongeluk van uw vingertop valt, spoel deze dan eerst af met een steriele zoutoplossing of met de inzetvloeistof.

Het uithalen van uw nachtlenzen

Het uithalen van nachtlenzen is een eenvoudige handeling, mits u op de hoogte bent van de juiste methode. Wij zetten de vier stappen voor u op een rij zodat het niet mis kan gaan.

 1. Als u ’s ochtends wakker wordt, druppel dan eerst enkele kunsttranen in beide ogen.
 2. Wacht vervolgens vijf tot vijftien minuten voordat u de lenzen uithaalt. Voordat u ze uithaalt, moet u er zeker van zijn dat ze bewegen.
 3. Buig uw hoofd voorover, plaats het zuigertje op de lens en haal de lens van het oog of plaats uw rechtervinger in uw rechterooghoek en sper uw oog wijd open.Trek voorzichtig uw ooghoek iets naar buiten en knipper: de lens valt vanzelf uit uw oog, houd daarom ook uw andere hand onder uw oog zodat u de lens opvangt.
 4. Herhaal deze procedure voor het andere oog.