Harde lenzen

Schoonmaken - Inzetten & Uithalen

Vormvaste of harde lenzen

Harde lenzen worden tegenwoordig vormvaste lenzen genoemd. Er zijn in de loop der jaren veel ontwikkelingen aan deze lenzen geweest en het materiaal is niet meer zo hard als vroeger. Vormvaste contactlenzen bieden het allerscherpste zicht, ze zijn sterk en gaan lang mee. Het is ook de goedkoopste oplossing voor de meeste lensdragers. Hoewel u in het begin eerst even aan dit type lenzen moet wennen, zult u al snel vergeten dat u lenzen draagt en is het draagcomfort hoog. Optiek Van Veen biedt u een ruime keuze in diverse materialen en in enkelvoudige, cilindrische en multifocale lenzen.

Wilt u starten met vormstabiele lenzen?

Maak een afspraak voor een lensscreening, bel 0341 25 26 64 of mail naar info@optiekvanveen.nl
Lensvloeistoffen

Zo houd je je vormvaste lenzen in topconditie!

Vormvaste lenzen hebben de langste levensduur van alle lenstypen. Door dagelijks je lenzen goed te reinigen, gaan je lenzen nog langer mee en kun je op een comfortabele manier scherp blijven zien. Een goede vloeistof voorkomt irritatie aan de ogen en zorgt voor optimale bevochtiging van je ogen. Wie geen rompslomp wil, kan tegenwoordig veilig en effectief gebruik maken van een alles-in-één vloeistof (bv. Menicare Plus) voor het reinigen, afspoelen, bewaren en inzetten van de lenzen. Omdat je voor alle handelingen maar één product nodig hebt, gaat alles een stuk eenvoudiger en veel sneller dan vroeger.

Daarnaast kun je het beste maandelijks (bij droge ogen of snel vervuilde lenzen zelfs iedere twee weken) een intensieve reinigingsvloeistof als Progent gebruiken. Hiermee worden snel en effectief alle hardnekkige vuildeeltjes van het lensoppervlak verwijderd. Een handig alternatief voor extra reiniging is een reinigingsvloeistof in sprayvorm. Spray & Clean, bijvoorbeeld, is veilig voor alle typen vormvaste lenzen en voorkomt hardnekkige aanslag. Je lenzen voelen daardoor met één druk op de knop minder gauw droog aan. Spray & Clean is dankzij de bacteriewerende spraymond ook nog eens vrij van conserveringsmiddelen.

Inzetten & uithalen lenzen

Inzetten en uithalen van vormstabiele lenzen

Het inzetten van uw harde lenzen

Neem, als u voor de eerste keer harde lenzen inzet, rustig de tijd. Het inzetten van harde lenzen is een eenvoudige handeling, mits u op de hoogte bent van de juiste methode.

 1. Was altijd eerst grondig uw handen met een milde zeep, spoel ze af en droog ze af met een pluisvrije handdoek voordat u uw lenzen aanraakt.
 2. Leg de lens met de bolle kant op de top van uw rechterwijsvinger (indien u linkshandig bent; op de top van uw linkerwijsvinger).
 3. Doe een druppeltje inzetvloeistof op de binnenkant van uw lens.
 4. Trek voorzichtig uw onderste ooglid, met uw rechter middelvinger, naar beneden. Zorg ervoor dat u uw middelvinger zo dicht mogelijk bij de wimperrand plaatst.
 5. Gebruik uw wijs-/middelvinger van uw andere hand om het bovenste ooglid omhoog te houden.
 6. Plaats de lens voorzichtig op uw oog, buig indien nodig iets voorover en kijk naar een vast punt voor u.
 7. Knipper een paar keer, als u alles goed ziet dan zit de lens op de goede plaats.
 8. Herhaal deze procedure voor de andere lens.
 9. Indien de contactlens per ongeluk van uw vingertop valt, spoel deze dan eerst af met een steriele zoutoplossing of met de inzetvloeistof.

Het uithalen van harde lenzen

Het uithalen van harde lenzen is een eenvoudige handeling, mits u op de hoogte bent van de juiste methode. Wij zetten de drie stappen voor u op een rij zodat het niet mis kan gaan.

 1. Was uw handen, droog ze goed af met een schone pluisvrije handdoek.
 2. Buig uw hoofd voorover, plaats het zuigertje op de lens en haal de lens van het oog of plaats uw rechtervinger in uw rechterooghoek en sper uw oog wijd open.Trek voorzichtig uw ooghoek iets naar buiten en knipper: de lens valt vanzelf uit uw oog, houd daarom ook uw andere hand onder uw oog zodat u de lens opvangt.
 3. Herhaal deze procedure voor het andere oog.
Contactlens Totaalplan

Contactlens Totaal Plan

contactlens totaalplan

Naast de aanschaf van contactlenzen in verschillende systemen en losse aankopen, kent Optiek van Veen ook het Contactlens Totaal Plan. Dit plan kent een vast maandbedrag waar alles in zit verwerkt:

 • contactlenzen
 • vloeistoffen
 • oogzorg
 • contactlens controles

Een plan wat u een duidelijk overzicht geeft van wat u per maand betaalt aan uw contactlenzen. De vele verschillende soorten contactlenzen hebben verschillende maandbedragen. Het lensabonnement is voor de duur van twee jaar en wordt daarna automatisch verlengd.

 • Laag zuurstofdoorlaatbaar € 11,50 per lens per maand per paar
 • Zuurstofdoorlaatbaar € 12,50 per lens per maand per paar
 • Hoog zuurstofdoorlaatbaar € 13,50 per lens per maand per paar

Voor de torische variant geldt een toeslag van € 5,00 per maand per paar. Voor een multifocale geldt een toeslag van € 10,00 per maand per paar.

Vraag meer informatie hierover als u bij ons komt voor controle of nieuwe lenzen.